Шкідники

ДРОТЯНИК – СИМПТОМИ І СПОСОБИ БОРОТЬБИ

Дротяник є найпоширенішими руйнівниками коренеплодів. Вони паразитують на картоплі, буряку, моркви, петрушки, цибулі, цибулі-порей, капустяних рослин і навіть кукурудзи і помідорів. Вони також не зневажають насіння і квіти. З цієї причини дротяники дуже шкідливі для культур.

  1. Як виглядають дротяники?
  2. Запобігання появі дротяників – найкращі практики
  3. Засоби захисту рослин і препарати для дротяних заводів в пропозиції магазину Fert.com.ua
  4. Як боротися з дротяниками?
  5. Хімічні речовини в боротьбі з дротяками – коли і як?
  6. Дротяник – підсумки
Як боротися з дротяниками? Засоби доступні в інтернет-магазині Fert.com.ua

Як виглядають дротяники?

Дротяник – це термін для стадії личинки жуків сімейства пружинних, до складу якої входить близько 10 тисяч видів. Вони мають витягнуте коричневе або чорне тіло довжиною до 15 мм і дві пари крил. Характерною рисою цієї сім’ї є ноги, які дозволяють їм «пружно» відскокувати, коли вони лежать на спині.

Пружинні жуки зимують в грунті до тих пір, поки вона не прогріється до 7°C. Зазвичай в третій декаді травня самки відкладають у вологій землі поздовжньо овальні, молочно-білі до кремових яйця на глибині 1–2 см, по одному або групами по 2–10 штук.

Через 2–4 тижні з них вилуплюються личинки. На початку їх тіло безбарвне і прозоре довжиною до 2,5 мм. З часом вони виростають до 15-25 мм в довжину, а тіло набуває світло-жовтого або жовто-коричневого кольору. Він розділений на 14 сегментів з добре розвиненою головою і кусаючим апаратом і трьома короткими парами ніг в передній частині тіла.

Наступна стадія, лялечка, вільного типу, довжиною до 20 мм, білого кольору. Її тіло гладке і м’яке. На завершальному етапі дозрівання лялечки темніють очі, кінці жувок і зав’язки крил.

Запобігання появі дротяників – найкращі практики

Жуки відкладають яйця у вологій, сильно бур’янах (необрощеній) землі. Тому найкращим способом запобігти появі дротяників є регулярне копання саду. Це висушує грунт на глибину лопати і тим самим відлякує самок від відкладання яєць. У цьому також допоможе косити газон, виривати бур’яни і знищувати їх в іншому місці. Завдяки цьому дротяники будуть відрізані від джерела їжі.

Крім того, ви можете обмежити кількість жуків у деревах, що зустрічаються в саду. У великих деревах часто обприскування виявляється необхідним, але в менших їх достатньо струсити на ковдру вранці, коли вони ще «сплять».

Як боротися з дротяниками?

Тільки профілактики може бути недостатньо. Щоб оцінити необхідність переходу в наступ, можна провести тест на наявність дротяників. Його використовують фермери на полях. Він полягає у взятті 32 проб з 1 га шпатою з поверхні 25 × 25 см і глибини 30 см. Землю потрібно просіяти і порахувати дротяників. Для більшості коренеплодів 2 личинки/м2 площі проб становлять серйозну загрозу.

Присутність личинок можна дізнатися також після відмирання рослин, пожовтіння листя або слабкого росту, а підземні частини рослин мають виражені укуси.

Дротяник можна боротися механічно, використовуючи:

  • Приманка: шматок овоча, улюбленого шкідниками ґрунту, наприклад, картоплі, закопати в грунт або покласти на знижку кожні кілька метрів. Регулярно збирайте та знищуйте личинки жуків, які до неї дійшли.
  • Пастки: в пластикову пляшку насипте зерна пшениці або ячменю і залийте водою на 12 годин. Зробіть в ньому кілька отворів і також помістіть в землю або на поверхню.
  • Рослини, які відлякують дротяників. До них відносяться часник, лаванда, розмарин.

Хімічні речовини в боротьбі з дротяками – коли і як?

Бажаючи мати майже 100% ефективність, варто звернутися до хімічних речовин (особливо якщо ми хочемо використовувати раніше не культивований шматок). Потім їх слід використовувати за 2-3 тижні до запланованого посіву.

Очікуваний ефект можна досягти, дотримуючись інструкцій препарату і не використовуючи його в дощовий або вітряний день. Варто додати, що перераховані методи також можуть ефективно боротися з пагонами інших комах.

Дротяник– підсумки

Дроти – це звичайний термін для личинки жуків з родини пружинних. Довга тепла осінь і теплі зими порушують їх цикл розвитку, тому можна помітити їх значний приріст. У ґрунтах, в численних населених цими шкідниками, втрати врожаю можуть досягати 50%. Однак шкоду в культурах можна ефективно усунути, використовуючи як механічні методи, так і хімічні препарати.

УВАГА!

Засоби захисту рослин слід використовувати з дотриманням безпеки. Перед використанням прочитайте етикетку та опис роботи продукту. Засоби захисту рослин для професійного використання можуть бути придбані тільки повнолітніми особами та мають кваліфікацію, необхідну для осіб, які купують засоби захисту рослин, як зазначено в Законі про засоби захисту рослин. Невиконання вищезазначених умов є порушенням правил магазину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *