Засоби Захисту Рослин(ЗЗР), Розсада

Правильне поводження з рослинами у розсадний період

Настає період пророщування насіння та вирощування розсади, для того щоб навесні вже мати здорові рослини і з першим весняним теплом висаджувати їх у грунт. Пророщування насіння сам по собі не складний процес, але існує аспект, який підвищує ефективність вирощування розсади в рази і це – біопрепарати.

Правильне поводження з рослинами у розсадний період – один із гарантів гарного врожаю. Використання біопрепаратів на сіянцях овочевих культур забезпечує надійний захист від хвороб та позитивно впливає на розвиток рослин.

Обробка насіння:

Біопрепаратами обробляють насіння в передпосівний період. Але треба враховувати, що у продажу є протруєний насіннєвий матеріал, тобто оброблені хімічними препаратами, або інкрустовані (препарати в капсулах, що містять як засіб захисту рослин, так і мікроелементи). Зазвичай таке насіння перед висівом не обробляється, не замочується – а висівається сухим.

Проте можна обробити й інкрустоване насіння тільки сухими препаратами – наприклад BioStim™ ТК, який сприяє підвищенню енергії проростання та схожості насіння, покращує фіксацію азоту з повітря та збільшення у грунті легкодоступних форм калію та фосфору.

Обробка непротруєного насіння позитивно позначається на його проростанні та схожості.

Насіння огірка, томату, баклажану, перцю перед посівом замочується протягом 12-24 годин. За цей час насіння набухає і препарат знезаражує поверхневу інфекцію та дає подальший імпульс рослині.

Після проростання проросток витрачає елементи живлення насіння. На цьому етапі важливим є додавання мікро- макроелементів та амінокислот ззовні. Рослина споживає їх і має більшу енергію проростання, ніж у не обробленого насіння.

Що підходить для ґрунтової суміші?

Біопрепарати ефективно додавати безпосередньо до ґрунтового субстрату. Це покращує структуру ґрунту, робить його більш водопроникним, збільшує кількість поживних речовин.

По-перше, мікробіологічні препарати покращують структуру ґрунту, роблять його більш водопроникним, пухким, збільшується кількість поживних речовин.

По-друге, «правильна» мікрофлора починає конкурувати з патогенами, що звільняє від них ґрунт. Це є і лікувальним (усуваються фітопатогенні мікроорганізми), і профілактичним (знижується ймовірність зараження сіянців та рослин при подальшому р

озвитку) заходом.

По-третє, мікроорганізми переводять важкозасвоювані елементи ґрунтових сумішей у більш доступну для рослин форму. Гриб триходерма покращує розкладання рослинних залишків, які для рослин є харчуванням, але завжди присутні в компостах та різних субстратах на основі ґрунту та торфу. Різні роди бактерій роду Subtilis переводять азот, фосфор та калій, які є у грунті, із важкозасвоюваних форм у легкозасвоювані.

Як додати до субстрату біопрепарати?

Певна кількість біопрепарату (мл/г) відповідно до рекомендацій виробника змішується з субстратом. Якщо це препарати у сухій формі, тоді береться відповідна кількість препарату та перемішується із субстратом. Якщо це рідка форма препарату, то беруть препарат, розводять у воді та поливають субстрат. Аналогічно роблять з бактеріальними та іншими препаратами, але обов’язково з урахуванням рекомендованого виробниками дозування та методів обробки.

Пікірування: підгодовувати чи ні?

Для розсади багатьох культур рекомендовано пікірування. Це сприяє більш інтенсивному розвитку кореневої системи, хорошому її розгалуженню і надалі допомагає отримати здорову рослину. Коли розсадний період закінчується, важлива не лише пишна надземна зелена частина, а й добре розвинений корінь, який надалі забезпечуватиме рослину живленням та вологою.

Для деяких овочевих культур цей етап дуже болісний і важко переносимий (як, наприклад, у перців). У гарбузових культур (огірки, кабачки) пікірування взагалі не проводиться, а здійснюється тільки пересадка.

У будь-якому випадку пікірування досить травмонебезпечне для рослини, вона зазнає стресу: її дістали із землі, видалили кінчик кореня і знову висадили в ґрунт.

Під час пікірування застосовувати біологічні препарати небажано! Рослині потрібно дати час адаптуватись. Застосування

біопрепаратів починаємо лише через три дні. Для цього використовують стимулятор росту Floriz™ у нормі 10 г/5-10 л води. Готовим розчином можна поливати рослини, а також проводити обприскування.

Для профілактики хвороб вегетативної частини рослин використовують біологічні фунгіциди Споромакс™ В та Споромакс™ Т.

Важливо суворо дотримуватись дозування препаратів. Пам’ятайте, що концентрація, яка використовується на дорослих рослинах, на молоді сіянці може мати токсичний ефект через дуже велику кількість мікроорганізмів та продуктів, які ними синтезуються.

Безпека понад усе

Біологічні препарати із усіх засобів захисту рослин відносяться до небезпечних і придатні для вирощування органічно чистої продукції. Це не означає, що вони абсолютно безпечні для рослин і людини і з ними можна поводитись на власний розсуд. При роботі з біопрепаратами теж потрібно дотримуватися необхідної техніки безпеки: працювати в рукавичках, не використовувати для розведення препарату посуд, призначений для харчових цілей. Кожен сумлінний виробник на упаковці своєї продукції завжди прописує рекомендації щодо застосування та заходів безпеки.

Рекомендовані препарати:

На основі бактерій:

  • Bacillus subtilis: Споромакс™ В

На основі грибів:

  • Trichoderma: Споромакс™ Т

Стимулятор росту:

  • Органічні кислоти, мікроелементи, фітогормони: Floriz™

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *